G-K1Y8KS9GT7 reflexintegratie - Je basis in balans

Reflex integratie

 

Wanneer je lijf rust ervaart, ontstaat er ruimte in je hoofd.

Reflexintegratie

Reflexinte…watte…?
Reflexintegratie is het integreren van reflexen. En dan weet ik nog niks, hoor ik je denken, want wat zijn nou reflexen? Om dit uit te leggen moet ik terug naar de tijd dat je als baby in je moeders buik zat. Je maakt dan allerlei automatische bewegingen in de buik. Deze bewegingen hebben als doel: de geboorte in gang zetten, geboren worden en het eerste stukje van je leven te overleven.

Want als je uit het geboortekanaal wil komen, zul je je moeten afzetten met je voetjes om je te strekken. Je zult met je schouders moeten wiebelen om steeds een beetje verder te komen, op weg naar de buitenwereld! Je zult je hoofdje moeten oprichten om eruit te kunnen.

Ben je eenmaal geboren, heb je je reflexen nodig om ontwikkelen:

Je zoekreflex om te kunnen drinken.

Je hoofd ergens vanaf draaien om alles buiten te sluiten en in slaap te kunnen vallen.

Je arm uitstrekken om een speeltje te pakken.

Om je om te kunnen rollen.

Om je beentjes onder je buik te trekken en je billen omhoog te wippen: jawel je gaat kruipen. Je zet je grote teen af tegen de grond en voorwaarts ga je!

Ontwikkeling op eigen tempo

Al deze fases gaan op je eigen tempo en reflexen helpen daarbij. Daarna komt de kracht van de herhaling: bewegen! Je spieren moeten geheugen opbouwen. Dit lukt alleen maar als je je vrij kunt bewegen. Als de reflexen dus geïntegreerd zijn, want als reflexen eenmaal gebruikt zijn waarvoor ze bedoeld zijn, zijn ze daarna dus niet meer nodig. Het lijf kan ze dan laten verdwijnen. Dat noemen we integreren in het lichaam.

Verdwijnen de reflexen niet, dan blijft je lichaam reflexmatig reageren terwijl het niet nodig is, en dat kost heel veel energie.

Een paar voorbeelden

Ik geef een concreet voorbeeld: Als je eenmaal weet hoe je je arm kunt uitstrekken om iets te pakken, dan gaat dat automatisch (geautomatiseerde, geïntegreerde beweging). Dan hoef je dus niet meer eerst je hoofd te draaien naar iets wat je hoort en dat daarna die arm uitstrekt (dat is een reflexmatige beweging). Dat geeft rust en ruimte. Het is nogal wat voor je lijf dat wanneer je iets hoort, je je hoofd erheen draait en automatisch je arm uitzwaait. Je kent vast wel dat jongetje in de klas die telkens zijn buurman slaat wanneer hij naar hem wil kijken om samen te werken. “juf, hij slaat mij telkens!” Dat doet hij dus niet expres, de reflex is nog niet geïntegreerd, dus het ventje zal elke keer wanneer hij naar zijn vriendje kijkt, zijn arm laten uitzwaaien.

Andere, herkenbare voorbeelden van niet-geïntegreerde reflexen zijn dat kind op school dat niet even stil en rustig op een stoel kan blijven zitten. Of het kind dat struikelt en op zijn gezicht valt omdat hij zijn handen niet uitstrekt om zich op te vangen.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van die niet-geïntegreerde reflexen:

De invloed van de geboorte

Soms gaat de geboorte anders dan verwacht: toch ineens naar het ziekenhuis terwijl je graag thuis wilde bevallen. Dit levert stress op voor jou als moeder maar ook voor de baby. Of de bevalling gaat juist heel snel, of er is een keizersnede nodig. Dan worden de reflexen niet helemaal ‘opgebruikt’ en integreren ze dus ook niet. Alsof ze wachten totdat ze helemaal gebruikt zijn.

Zo kun je je vast voorstellen dat een kindje dat heel snel, of met een keizersnede is geboren, niet de reflexen volledig heeft ingezet om zich door het baarmoederkanaal te bewegen. Dat zijn vaak wiebelaartjes of kinderen die langer dan gemiddeld nodig hebben om volledig zindelijk te worden.

Dan is reflexintegratie een goede en eenvoudige manier om – zonder veel belasting voor het kind – de reflexen alsnog te integreren. Reflexintegratie doet dus eigenlijk voor het lijf wat het lijf zelf nog niet kan.

Trauma

Het kan ook zijn dat je op een later moment in je leven een ‘trauma’ oploopt. Dan kunnen geïntegreerde reflexen weer actief worden.

Stel dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven. Je neemt bijv. taken op je die niemand gevraagd heeft van je. Of je hebt veel last van stress. Je adem stokt elke keer als er iets spannends gebeurt, je bevriest als het ware. De angst- en vluchtreflexen kunnen niet-geïntegreerd zijn. Het kan ook zo zijn dat wanneer iets ingewikkeld wordt of oncomfortabel, je ervan weg loopt.

Als sommige reacties van jezelf je in de weg zitten en je wilt eraan werken, is reflexintegratie aan te raden. Je hoeft bij mij niet je hele ziel en zaligheid bloot te leggen, je hoeft zelfs niet tijdens de behandeling te praten als je dat niet wilt. Het lichaam laat het wel zien.

Reflexintegratie bij langdurige lichamelijke klachten

Bij diverse lichamelijke klachten ben je bij mij aan het goede adres. Denk aan slecht slapen, rugpijn of rusteloze benen. Al die klachten waar geen aanwijsbare reden voor gegeven kan worden. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en werken we aan herstel. Ook hier werkt reflexintegratie goed. Zo was een van mijn klanten na 2 sessies van de rusteloze benen af. Een andere klant had al langer last van een pijnlijke arm die ervoor zorgde dat ze die arm eigenlijk zo min mogelijk hoefde te gebruiken. Na vier behandelingen was de pijn verdwenen.

Ontspannen liggen op de behandeltafel

Wat ik doe is de reflex opwekken door op een bepaalde plaats te strijken, een stimulus te geven. Wanneer de reflex reageert, weet ik dat deze reflex niet geïntegreerd is en ga ik hiermee aan de gang.

Het grootste deel van de tijd van de sessie breng je door op de behandeltafel. Soms is het fijn om oefeningen te doen om af te wisselen. Maar de meeste mensen vinden het heerlijk om even poosje te liggen! Soms geef ik je oefeningen mee voor thuis.

Hoeveel sessies er nodig zijn is afhankelijk van jouw specifieke probleem. Je kunt altijd contact met mij opnemen om samen te onderzoeken of dit iets voor je is en hoe een traject eruit zou kunnen zien.

Ik gun je een lijf dat meewerkt

Ik gun je een leven in goede balans

Ik gun je persoonlijke groei

Wil jij ook meer ruimte in je hoofd?

Neem dan contact met mij op!

Linda van der Voort

06-45834758

4 + 11 =

Je basis in balans    —    06-45834758    —    linda@jebasisinbalans.nl